Tekst og foto: Erik Valebrokk
Publisert: 06.04.2021
Erik Engesæter er muligens ikke «tannlegen fra Rådebank», men det er liten tvil om at en god del av pasientene hans kunne vært statister i den populære NRK-serien om Glenn-Tore og de andre rånerne. Deres prøvelser og problemer har resonnert hos både unge og voksne landet rundt gjennom to innholdsrike sesonger, og arbeidsplassen til Engesæter ligger midt på «stripa» som er filmet så mange ganger i serien. Han deler til alt overmål etasje med det lokale Senterparti-kontoret, i bygningen som ligger rett ved siden av Circle K-stasjonen. Før ankomst har kjeveortopeden forklart hvor kontoret ligger, og da hjelper det å ha sett litt Rådebank på TV.
Mens Null Hull er på besøk, ser vi en jevn strøm av ungdommer med behov for tannregulering i uniten til Engesæter. Og vi er selvfølgelig ikke her for å snakke TV, men utstyr.
Engesæter med en av pasientene som kunne vært statist i Rådebank.
– Et stort bord, et eget arbeidsbord er viktig for en kjeveortoped, og disse unitene er perfekte, sier han entusiastisk mens han undersøker bittet til en jente som skal få regulering i nær fremtid. – Her har jeg ikke et, men tre bord!
"Det finnes sikkert andre uniter som funker, men for meg er det Sirona som gjelder."
Det er vanskelig å forestille seg en kjeveortoped som er mer fornøyd med utstyret sitt enn Erik Engesæter. I 2016 investerte han i fire nye Sirona Intego-uniter, og de fem årene som er gått har tydeligvis vært en sann fryd på jobb.
Også kjeveortopeder kan være opptatt av kunst. Erik Engesæter har flere Pushwagner-trykk på klinikkens vegger.
Man kan si mye pent om Sironas mer eksklusive uniter, men for kjeveortopeder som Engesæter klarer det seg med «innstegsmodellen» Intego. Som hele porteføljen er den fleksibel, brukervennlig og moderne, velegnet for både pasient og behandler, og Engesæter fikk den tilpasset sine spesielle behov – som vil variere fra ortoped til ortoped, fra tannlege til tannlege.
"Speil på lampen er noe alle tannleger og særlig alle kjeveortopeder skulle hatt."
– Her har jeg stor bevegelsesfrihet, sier han og triller på krakken sin i 180 grader – eller mer – rundt uniten. – Det er rikelig med plass. En stor fordel er også at den kan tilpasses venstrehendte som meg, men jeg kan likevel godt jobbe med uniten slik den er.
– Jeg er veldig godt fornøyd, sier Engesæter videre.
– Vi valgte denne modellen for å få et stort svingbord med plass til tenger og utstyr som vi bruker under arbeidet. Det et dessuten bra med plass for tilleggsutstyr på instrumentbordet siden vi valgte «hengende» instrumenter i stedet for piskeversjonen. I tillegg til dette har vi et tredje bord på venstre side hvor suget er montert. Her har jeg de mest brukte tengene. Vi har derfor en nokså kompakt arbeidsplass med det meste innen rekkevidde.
Alt i alt har altså hver av kjeveortopedens uniter hele tre arbeidsbord, og nevnes skal også den fotocellestyrte arbeidslampen som også tar liten plass. Den har selvfølgelig flere lysstyrker. Som om ikke alt dette skulle være bra nok i utgangspunktet har Engesæter fått skrudd fast et speil til lampen slik at pasienten kan følge med på hva han foretar seg.
– Mange av mine kolleger står med et håndspeil foran pasienten, og det er tungvint. Speilet hjelper oss i kommunikasjonen med pasienten. Under konsultasjonene kan vi vise dem helt konkret hva som gjelder, og senere i behandlingsperioden kan vi vise progresjonen og forklare hva som skal gjøres på veien videre. Speil på lampen er noe alle tannleger og særlig alle kjeveortopeder skulle hatt.
Bilde til venstre: Det er liten tvil om at vi befinner oss på en klinikk for kjeveortopedi. Bilde til høyre: En 3D-printet studiemodell av et skannet tannsett. Erik Engesæter har tatt digitale avtrykk i en årrekke.
De fleste av Engesæters pasienter er barn og unge, men han utfører også pre-protetiske oppgaver som forberedelser til kroner og implantater og forberedelser til kjevekirurgi. Han forteller dessuten at stadig flere voksne ønsker regulering.
"En stor fordel er også at den kan tilpasses venstrehendte som meg, men jeg kan likevel godt jobbe med uniten slik den er."
Gamma AS er den eneste kjeveortopediklinikken i mils omkrets. Heller ikke i Notodden, tre-fire mil unna, finnes noen kjeveortopeder, og da er alternativet den adskillig lengre kjøreturen til Skien eller Porsgrunn.
– Jeg hadde min første pasient 12. oktober 1981, minnes han, og er tydelig glad for beliggenheten som har gitt ham pasienter gjennom de snart 40 årene som er gått siden den gang. Det skal sies at Erik Engesæter er bergenser, noe som skinner gjennom både i dialekten og den utadvendte væremåten, men han flyttet som nyutdannet kjeveortoped til Bø på grunn av kjærligheten. Og han ble altså, hele tiden som eier av den lille, men for den vesle bygda, ytterst viktige klinikken.
Erik Engesæter som nyutdannet kjeveortoped i 1981. Han var fin med skjegg også.
Engesæter skryter avslutningsvis av at det er så lite slitasje på utstyret.
– Fram til nå har vi ikke hatt noen funksjonsfeil på unitene. Vi har årlig service, og det eneste som ellers er gjort er utskiftning av en sugeslange på grunn av slitasje, sier han.
– Det finnes sikkert andre uniter som funker, men for meg er det Sirona som gjelder. Plassen, de tre brettene, fraværet av armlener… Dette er bra, avslutter den smørblide og pratsomme kjeveortopeden på vei inn til neste pasient.