Skip to main content
Til toppen
Bli totalkunde og få en rekke goder og fordeler. Les mer!
CEREC-evolusjonen

CEREC-evolusjonen

Tenk deg en tid der datamaskiner var noe fremmed, lyden fra knatrende skrivemaskiner fylte resepsjonen, amalgamfyllinger tilhørte hverdagen og eksakte avtrykk krevde tålmodighet fra tannlegen og utholdenhet fra pasienten. Det er ikke så lenge siden.

Tekst: Kristian Sandrini, Commercial Manager Equipment hos Dentsply Sirona Nordic (bearbeidet og oversatt til norsk av Erik Valebrokk)
Foto: Dentsply Sirona

I september 1985 lanserte Dr. Mörmann fra tannlegeskolen ved Universitetet i Zürich og ingeniør Dr. Marco Brandestini den aller første versjonen av CEREC. Det var et revolusjonerende konsept for restorativ tannbehandling. Å benytte seg av industrielt produserte keramikkmaterialer for chairsidebehandlinger skapt av en computer fikk tannleger til å heve øyenbrynene i en blanding av vantro og respekt. Det at de designet et tredimensjonalt objekt på en todimensjonal skjerm ved hjelp av fotografier av prepareringene ble ansett som å bevege seg på syltynn is.

Dr. Mörmann og Dr. Marco Brandestini med den første prototypen på CEREC, 1985.

I år markerer vi at CEREC har eksistert i 35 år, på en sti fylt av kontinuerlig, banebrytende utvikling. De som har vært CEREC-brukere helt fra starten vil kunne fortelle historier om overgangen fra å plassere innlegg i en sementsuppe til komplekse implantatkasus planlagt, utført sømløst og til ytterste perfeksjon ved å kombinere Dentsply Sironas CEREC- og CBCT-data.

Å se tilbake og hylle alt som har blitt utført betraktes gjerne som lettvint og påståelig, så la oss prøve en annen tilnærming. La oss se på utviklingen av CEREC helt fra den spede start. Prøv å sette deg i Dr. Mörmann og Dr. Brandestinis situasjon, der de bygger en intraoral skanner og computer etter industrielle og medisinske standarder på samme tid som verden så vidt har vennet seg til å bruke de første 8-bit-computerne med 64 kB minne i private hjem.

Til venstre: CEREC 2, 1994. Større skjerm og integrert fresekammer. Til Høyre: CEREC 3, 2000. Med CEREC 3 separeres skanner og fres. 

Med en enestående visjon og klarsyn for hvordan fremtidens tannlegevitenskap ville utvikle seg gjorde de to det mulig å produsere innlegg chairside. Den videre utviklingen til CEREC 2 i 1994 og CEREC 3 i 2000 utvidet indikasjonsområdet til onlays og kroner, og i 2003 ble CEREC et 3D-system som gjorde det mulig å rotere, betrakte og designe restaureringer som en tredimensjonal modell på skjermen. Introduksjonen av 3D-modeller gjorde CEREC langt mer brukervennlig og systemet ble interessant for en langt bredere gruppe av tannleger.

Kameraet som ble brukt het Redcam og krevde at man påførte et pulver på pasientens tenner. Det kunne ofte klumpe seg og gjøre skanning av større områder krevende. Med introduksjonen av CEREC Bluecam i 2009 ble det benyttet et blått lys som takket være kortere bølgelengde kunne hente flere data fra preparasjonsområdet og nabotennene. Bluecam-brukere vil, sammen med den enkelt påførbare Optispray, også huske hvordan de automatisk fanget stillbilder straks kameraet hvilte på tennene.

CEREC 3.82 Software

Med Bluecam ble det bygd en helt ny plattform der videre utvikling kunne finne sted. Det førte til introduksjonen av biogeneriske designforslag i 2010 og var der designforslagene beveget seg vekk fra tannbibliotek til individuelle restaureringer basert på de okklusale overflatene til nabotennene i relasjon til pasienten og bukkalbittregistreringen. Med ett ble forsøkene på å lage et vakkert design utrolig mye enklere, og forslagene så fantastiske ut. Ikke noe annet CAD/CAM-system har innebygd biogenerisk funksjonalitet, og allerede året etter med lanseringen av 4.0-softwaren tok både brukersnittet og funksjonaliteten enda et steg videre. 

"softwaren gjorde det allerede i 2013 mulig å feste guidede implantater og produsere implantatprotetikk chairside."

Bluecam-plattformen var også den første som lot brukerne sende de intraorale skanningene til laboratorier for design og produksjon av restaureringene. Det er en åpen funksjonalitet som fremdeles finnes i alle skannere fra Dentsply Sirona, om de er kjøpt som digital avtrykksskanner eller et komplett chairside produksjonssystem.

2012 var et merkeår av flere årsaker. Én ting er at vi kunne markere 27 og et halvt år med CEREC, men langt viktigere er at vi introduserte CEREC Omnicam og bragte farger inn i den intraorale skanneverdenen. Bare få dager før lanseringen i Las Vegas var jeg, sammen med en håndfull andre CEREC-spesialister, invitert til en prøvevisning av CEREC Omnican i Bensheim. Når jeg ser tilbake på det, får jeg fremdeles gåsehud. Å se fargene på skjermen minner meg om den dagen min far slo på fargefjernsynet for aller første gang, og vi kunne se testsignalet i farger. Det var fullstendig uventet, og etter jubelen noen dager senere i Las Vegas å dømme, var det neppe bare jeg som fikk gåsehud. 

Las Vegas, CEREC 27½. Fest og farger på skjermen.

Å bevege seg fra bra til fantastisk er alltid krevende ettersom det krever en langt større innsats å bli bare litt bedre på det du gjør når du allerede gjør det nesten perfekt. Ser vi tilbake med den teknologien vi har i dag høres det overdrevet ut, men på den tiden var det virkelig slik. Bluecam var et meget godt kamera som fremdeles er i bruk mange steder, men med Omnicam kvittet vi oss med behovet for å spraye tennene før skanning og la til farge og bevegelige bilder som gjorde skanneprosessen veldig mye enklere når man skannet større kasus. Å manøvrere utenom saliva, tunge og kinn ble som en barnelek.

"i løpet av få år får vi automatiserte prosesser utført med kunstig intelligens- drevne rutiner på et nivå vi knapt kan forestille oss i dag."

Omnicam er sannsynligvis fremdeles det minste kameraet tilgjengelig på markedet som gjør det enkelt å skanne selv de minst tilgjengelige områder, og den videre utviklingen av softwaren gjorde det allerede i 2013 mulig å feste guidede implantater og produsere implantatprotetikk chairside.

Omnicam var virkelig hardwaren der nye bruksområder ble introdusert, og ved siden av implantologi, ble ortodonti introdusert i 2015. Den biogeneriske funksjonaliteten ble utvidet til å ta hele kjeven med i beregningen under design av den okklusale overflaten, og ved å introdusere tørrfresing av zirkonia i 2016 beveget CEREC seg hurtig inn i produksjon av zirkonia (også kjent som «hvitt gull») chairside. CEREC SpeedFire ble også lansert i 2016 og gjorde det mulig å sintre en enkel enhet med zirkonia på kun 14 minutter; en prosess som tidligere ville tatt fra seks til åtte timer. Material-produsentene har jobbet mye med å utvikle zirkonia til å kunne få en transparens som kan få monolittisk zirkonia til å se nydelig ut, og i dag ser vi fantastiske resultater fra det arbeidet.

I 2018 ble "the 5-click concept" introdusert til CAD-softwaren. Den gjorde at man kunne fjerne valgfrie trinn og gjorde det enklere for brukerne å bevege seg fra administrasjon til sementering. CEREC Guide 3 ble også lansert for å muliggjøre bruken av AstraTech EV-implantater i en komplett guidet og validert chairsideprosedyre.

 

Og så, i 2019, under IDS-messen i Køln, introduserte Dentsply Sirona den helt nye CEREC Primescan som nok en gang satte en ny standard for intraoral skanning. Primescan utmerket seg med en helt unik nøyaktighet og en hittil ukjent skannehastighet. Med flere enn en million 3D-punkter prosessert i sekundet og en dynamisk skannedybde på opptil 20 millimeter med 50 000 konsoliderte bilder per sekund, tillates en hurtig skanning av hele kjever og kasus med tannløshet. Skanneteknologien sikrer at alle materialer skannes uten problemer og til perfeksjon. Sammen med den nye 5.x-softwaren og den innebygde kunstige intelligensen, manifesterer Primescan den nye standarden for intraorale skannere og er en plattform for fremtidig utvikling innen digital odontologi. Uavhengig av om det dreier seg om kjeveortopedi, restaureringer, implantatbehandlinger eller statusovervåkning starter alt med et skann. Et Primescan.

Den kontinuerlige utviklingen på alle områder av digitalisering ga oss CEREC Primemill i 2020. Med CEREC Primemill kan brukere nå frese zirkonia på bare fem minutter med et detaljnivå som overgår alle andre fresere. Selvsagt kan også alle andre materialer freses.

Å se tilbake på de siste 35 årene viser tydelig en ekte pionerånd, iver og besluttsomhet om å gjøre tannbehandling til noe bedre, tryggere og raskere. Evolusjonen av CEREC-systemet gjennom denne tiden har vært en fantastisk reise, men den stopper ikke her. Den vil akselerere i en eksponentiell hastighet, og i løpet av få år får vi automatiserte prosesser utført med kunstig intelligens-drevne rutiner på et nivå vi knapt kan forestille oss i dag. 

Så, når er det rette tidspunktet for å digitalisere virksomheten og investere i en Primescan?

Det vil aldri dukke opp et bedre tidspunkt. Det er her og nå.


Vårt liv med CEREC

35 år etter at CEREC så dagens lys er dentalbransjen en helt annen enn den gang, og vi tenker ikke så mye over all den nye teknologien som dukker opp rundt oss. I 1985 var det noe helt annet. Vi har tatt en prat med tre av de tannlegene i Norge som har lengst erfaring med CEREC, blant dem en som kan ha vært en av de to aller første.

Tekst: Erik Valebrokk, Foto: Erik Valebrokk, privat

Bo-Henning Skaale (59)
Tannlegehuset, Landås

- Hei, Bo-Henning. Når ble du CEREC-bruker og med hvilken modell?

- Det er så lenge siden at det er vanskelig å huske, men jeg tror det var jeg og Geir Tvedt som var de første tannlegene i Norge med CEREC. Jeg begynte å jobbe hos Geir i 86 eller 87. Rolf Myhren som var den vi forholdt oss til fra Jacobsen Dental her på Vestlandet lurte på om Geir ville dra på kurs i Zürich, og så kom maskinen til oss. Jeg tror det var i 1989, og modellen var derfor CEREC 1.

- Husker du hva du tenkte da du oppdaget CEREC?

- Jeg syntes det var en nyvinning. Det var sånn sett mye mer teknologi den gangen enn selv den nye er i dag. Det var et kvantesprang at vi kunne sitte der og slipe til fyllinger. Det var et lurveleven uten like med slipekammeret ved siden av pasienten, men det var virkelig revolusjonerende. Såpass mye faktisk at mange tannleger tvilte på om det var bra, men for oss var det en wow-opplevelse, en følelse av noe virkelig nytt.

- Har CEREC hjulpet deg til å bli en bedre tannlege?

- Det er vanskelig å svare på. Vi har jo alltid vært med på ny teknologi, og CEREC var med på å løfte blikket vårt opp. Vi ville følge med på det som skjedde. På den måten kan man si man blir en mer orientert tannlege. Om du blir en bedre håndverker kan være litt farlig å si, men det har åpnet horisonten og gjort at vi har tatt inn mye ny teknologi. 

- Har du et høydepunkt å fortelle om innen CEREC-behandling?

- Det jeg iallfall kan si er at jeg har gleden av å se på mange av arbeidene jeg gjorde helt i starten og se at de er bra. Selv med de begrensningen CEREC 1 hadde er det en god del av arbeidene som fortsatt står meget godt. Det er en höjdare å se at det er ordentlig kvalitetsarbeid. 

- Har du noen tanker om hva slags videre utvikling vi har i vente?

- Vi er jo kommet veldig langt med de seneste oppdateringene. Vi kan gjøre det meste. Hvor teknologien bringer oss videre og hvor mye mer lettvint det kan være å bruke vet jeg ikke, men jeg synes jo det er kommet veldig, veldig langt. Det var en periode vi fikk mye støy med på opptakene, men det leser kameraet vekk nå. Det er selvsagt alltid rom for at ting kan bli bedre, men uten at jeg er veldig god på hightechutstyr vil jeg bare si at vi er kommet veldig langt.

- Har du investert i Primescan?

- Nei, jeg har ikke det. Vi har en oppdatering på softwaren på vår Omnicam, så vi har veldig mye av det samme. Jeg var i Bensheim og var egentlig på vei til å investere i Primescan, men ventet for å se på den nye softwareoppdateringen. Den er veldig god. 


Jørn Jaavall (79)
Privattannlegene,Fredrikstad

- Hei, Jørn. Når ble du CEREC-bruker og med hvilken modell?

- Det var med CEREC 2 i 1994.

- Husker du hva du tenkte da du oppdaget CEREC?

- Haha, jeg oppdaget det ikke sjøl. Jeg hadde tenkt at det ikke var noe for meg, men så var det slik at Bjørn Myhre i Jacobsen Dental lurte på om jeg ikke kunne prøve den fordi han hadde en stående. Jeg kunne jo det, men akkurat da var jeg ikke klar over at jeg måtte på kurs i København. Jeg godtok det, men det skal sies at starten var litt turbulent.

- Hvordan ble hverdagen etter at du fikk CEREC?

- Hverdagen ble vanskelig, haha. Den digitale delen var ikke jeg veldig god på, så det tok litt tid før du skjønte alle de krumspringene den maskinen kunne finne på. Jeg måtte ha hjelp fra København, men det jenka seg jo bra til da vi skjønte at det hadde noe for seg. Og da vi på slutten av 90-tallet ble introdusert for det å lage nye kroner ble hverdagen en helt annen.

- Har CEREC hjulpet deg til å bli en bedre tannlege?

- Jeg vil si det sånn at med CEREC har jeg fått være med på kurs som jeg ellers aldri hadde vært med på og har lært utrolig mye gjennom dem. Det har ikke minst hatt å gjøre med nye tanker rundt det å behandle tenner. Den utviklingen hadde ikke vært den samme uten CEREC. Jeg ble oppmerksom på nye materialer og fordeler i forhold til det gamle. Jeg tror veldig mye på keramer i behandlingssituasjon. 

- Har du et høydepunkt å fortelle om innen CEREC-behandling?

- Det har vært så mange av dem at det er vanskelig å ta ut et enkelt i farta. Det er så mange positive ting å si, og jeg kan ikke huske å ha opplevd noen negative forhold. I vår hverdag skjer det noe hele tiden, men det vi kanskje setter aller mest pris på er mulighetene du har til å hjelpe pasienter med et utseende som du kan forhåndsbestemme, vise pasienten hvordan det blir slik at han eller hun ikke går til noe uforutsett. Hvordan resultatet blir er klart før vi begynner. Det kan du ikke oppnå med noe med annet hjelpemiddel. 

- Har du noen tanker om hva slags videre utvikling vi har i vente?

- Når vi ser på utviklingen de siste åra tror jeg det ligger utrolig mye der enda, men det er jo alltid vanskelig å spå om fremtiden. Slik vi opplever det har vi utrolig mye å gå på, selv om vi nå kanskje har kommet så langt som dagens software tillater. Men det er utviklingen av software som setter grensene, så det skal bli spennende å se.

- Har du investert i Primescan?

- Det har jeg, og jeg må si at det å starte med toeren og slutte med Primescan, det er en veldig lang vei. 


Jan Kirkedam (55)
A1 Tannlegen, Arendal

- Hei, Jan. Når ble du CEREC-bruker og med hvilken modell?

- Det var med CEREC 3D, enten i 2003 eller 2004.

- Husker du hva du tenkte da du oppdaget CEREC?

- Egentlig ikke. Jeg hadde en helt konkret problemstilling jeg så etter en løsning på, at det å lage svære komposittfyllinger var utfordrende og vanskelig når det kom til å lage gode kontaktpunkter. Ved å lage fyllingen utenfor munnen med presisjon på 25000-dels millimeter var det mulig å lage gode kontaktpunkter som ikke hadde food impaction. Det løste et umiddelbart problem med å kunne lage fyllingene mens pasienten satt i stolen i stedet for å sende til labben. Ved siden av å være tannlege, jobbet jeg på den tiden som produktsjef hos Jacobsen Dental med ansvar for imaging, altså foto, røntgen og video. Da så jeg meg over skulderen og fikk øye på et produkt noen andre hadde ansvar for som kanskje kunne løse problemet. Det gjorde det.

- Har CEREC hjulpet deg til å bli en bedre tannlege?

- Ja, det synes jeg. Det har gjort at jeg umiddelbart kan se kvaliteten på egne preparasjoner, har gitt meg mye større perspektiv for valg av materialer for den enkelte reparasjon, og det har også gjort at jeg har et mye mer kvalifisert forhold til valg av sementeringsteknikk. Jeg tror også CEREC har gitt meg et videre perspektiv på større rehabiliteringer. Det betyr i mine ører at jeg er blitt bedre til å planlegge større reparasjoner. Jeg tenker også at jeg er blitt enda mer åpen på å hente inn kvalifisert hjelp når det er på utsiden av mitt kunnskapsnivå, og at det har gitt et mye bedre samarbeid med tanntekniker. Man har fått en videre horisont for digital planlegging, og å få hjelp digitalt. Hele verden ligger jo for dine føtter. Alt er et tastetrykk unna.

- Har du et høydepunkt å fortelle om innen CEREC-behandling?

- Kanskje ikke et konkret øyeblikk, men jeg er veldig glad i å ta imot pasienter som kommer inn med ønske om forandring i smilet sitt. Når jeg da skjønner at det eneste jeg trenger å gjøre er å ta et skann av over- og underkjeve og noen fotografier jeg sender til en digital partner, så kommer det en eske tilbake med noen plastskinner som gjør at vi ganske kjapt kan sette tennene i ønsket posisjon, er det flott. Når de står i ønsket posisjon gjør jeg et nytt skann og tar nye fotografer og sender til en annen partner, så kommer en eske tilbake med noen nydelige fasader. Da har pasienten fått et fantastisk smil basert på et svært teams kunnskap, og ikke bare min. Men alt jeg trenger å gjøre er å ta fotografier og skann og få så mye arbeidskraft servert rett i hendene mine. Du trenger ikke være drita flink sjøl, men du må vite hva slags kraftfullt system du jobber med. 

- Har du noen tanker om hva slags videre utvikling vi har i vente?

- Omtrent alt man kan forestille seg kan komme denne veien. Tilleggsprogramvare kommer hele tiden. Den blir utvidet til å kunne gjøre flere ting, for eksempel smile design, kjeveortopedisk simulering, og sammenligning av skann fra forutgående år med inneværende år hvor man kan sammenligne erosjoner, attrisjoner og tannforflytning. Jeg tenker at vi kommer til å få en mye bedre integrering mot 3D-printing, hvor vi får designportaler der vi kan laste opp skann og få designet det vi er på jakt etter og få printfiler tilbake, som vi så kan printe ut. Det kan være store midlertidige broer, bittskinner, proteser, kirurgiske guider for implantatinnsetting, og smile design mock-up. Og jeg tror veldig på ansiktsskanning og kommunikasjon med tannteknikeren på en digital plattform. Allerede i dag kan du laste ned slike verktøy til iPhone, men vi må ha noe med bedre kvalitet. 

- Vi vet jo svaret, men du har investert i Primescan, ikke sant?

- Da jeg begynte var det jo med Redcam, og det syntes jeg var så fantastisk bra at jeg ikke hadde tenkt å fortsette med noe nyere hvis det kom. Men så ble jeg bedt om å holde et foredrag om Bluecam da det ble lansert i 2009, og da måtte jeg ha det. Så var vi i Las Vegas i 2012 da de lanserte Omnicam. Jeg ble superblenda av at det nå kom farger og video. Det hadde jeg ikke trodd var mulig, så da bestilte jeg det bare på stedet. Og på releasen av Primescan skjedde i grunnen det samme. Så svaret på spørsmålet er «ja, jeg har investert i Primescan».

Lenker
Min side