Tekst: Erik Valebrokk og Mats Molander
Foto: Mats Molander
At Bærums Verk er et historisk sted, er det liten tvil om. Det har riktignok ikke vært tannlegepraksis her like lenge som det gamle jernverket eksisterte, men Mahsa Rashidis helt nyåpnede bedrift befinner seg det berømte steinkastet unna gamle, ærverdige Bærums Verk som har ligget ved elven Lomma siden 1641 og var i drift frem til 1964.
I dag er tettstedet Bærums Verk først og fremst kjent for de gamle verkslokalene som er omgjort til kjøpesenter og er omsluttet av små driftshus med håndverksstuer, serveringssteder og mye annet. Det er også hit både oslofolk og bæringer kommer for å besøke det årlige julemarkedet som er kjent i mils omkrets.
Mahsa og Aga er i full sving på sin nye arbeidsplass.
Mahsa har til hensikt å knytte bånd til pasientene sine, og bli den lokale tannlegen alle kjenner og stoler på.
Det lille stedet som grenser til Lommedalen er i grunnen en utflukt verdt året rundt, og skulle du ha behov for litt dentalpleie når du er på besøk, har Bærums Verk nå altså fått et nytt og vesentlig tilskudd. Foreløpig er Mahsa Rashidi eneste tannlege på Bærum Tannhelse, men flere skal komme til, sier hun.
– Jeg har plass til fire behandlingsrom, men foreløpig har jeg kun en stol. Planen er å ha flere tannleger her etter hvert, forteller Mahsa som også er i ferd med å knytte til seg en kirurg som skal komme ved behov. Nå er det hun og en tannhelsesekretær, og hun har planer om å ha flere på laget.
– Jeg har lært å tenke langsiktig, sier hun.
Mahsa er opprinnelig fra Iran, og hun kom til Norge i 1998. Hun utdannet seg til å bli tanntekniker, men ville ha nærere kontakt med pasientene og videreutdannet seg til tannlege.
«Tannlegen har ikke spart på noe når det kommer til utstyret. Hun har en Sinius-unit som hun har jobbet med i fire år. – Jeg klarer ikke jobbe med andre, ler hun. »
Fra sine tidligere arbeidsplasser kjente hun Jacobsen Dentals prosjektleder Stein Arild Myhre, og da hun fant lokalene ved Bærums Verk tok hun kontakt med ham. Kunne han hjelpe henne med å bygge drømmen?
– Jeg har drømt om min egen praksis hele veien, og Stein Arild hjalp meg. Han har alltid vært tilgjengelig, alltid stilt opp for meg. Han har vært med på flere befaringer, og jeg har hele tiden følt at han er på mitt lag.
De fleste tannleger som er i kontakt med Stein Arild når de skal etablere en praksis eller pusse opp og modernisere noe gammelt, er samstemte om at de ikke kunne gjort det uten ham. Mahsa er av samme oppfatning.
– Han har vært helt fantastisk, og vi har vært veldig enige hele veien. Siden det var tannlegeklinikk her tidligere, trodde jeg at jeg ikke trengte å gjøre så mye, men der tok jeg feil. Stein Arild har vært til stor hjelp, stråler hun.
Jacobsen Dentals erfarne prosjektleder Stein Arild Myhre har hjulpet Mahsa med å få alle detaljer på plass.
Bærum Tannhelse holder til i store, lyse lokaler, og med mulighet for å få inn spesialister og flere tannleger vil lokalbefolkningen i Bærum få nye og gode muligheter innen tannbehandling i årene som kommer.
Mahsas målsetning er å bygge opp et team som skaper en trygg og god atmosfære, for både pasient og behandler. Det er viktig for henne ikke først og fremst å tenke profitt, men på pasientens velvære. De mange gode erfaringene og den viktige kunnskapen hun har tilegnet seg de siste fem årene, vil hun ta med inn i den nye praksisen, men hun ville ut av byen.
– Jeg liker å være litt utenfor byen, å bo i naturen, sier hun, og Null Hull kan bekrefte at vi ikke er innenfor hverken ring 1, 2 eller 3. Vi er på landet.
Panoramarøntgen gir tannlegen god oversikt før inngrep og er til stor hjelp for at pasientene også vet hva som blir gjort.
«Målet mitt har vært egen praksis hele veien, og Stein Arild hjalp meg. Han har alltid vært tilgjengelig, alltid stilt opp for meg. Han har vært med på flere befaringer, og jeg har hele tiden følt at han er på mitt lag. »
Tannlegen har ikke spart på noe når det kommer til utstyret. Hun har en Sinius-unit som hun har jobbet med i fire år. – Jeg klarer ikke jobbe med andre, ler hun.
Hun har også gått til anskaffelse av den siste modellen i Dentsply Sironas intraorale sensorserie, Xios AE. Med den unngår hun under- eller overeksponerte røntgenbilder, så hun har en stor fordel når riktig diagnostikk skal settes. Må det gjøres grundigere undersøkelser står en OPG klar for å få panoramabilde av kjevebuen, gull verdt både ved implantat og retinerte visdomstenner, får vi vite. Har hun behov for CBCT henviser hun til en kollega i nærheten, inntil videre.
– Det er mange barnefamilier her, så jeg kan tenke meg å investere i Cephalostat og knytte til meg en kjeveortoped, sier hun.
Med tanke på at hun både er tannlege og tanntekniker vil pasientene hennes ha en stor fordel hva angår det estetiske. Riktignok velger hun å sette bort det tanntekniske arbeidet, både av kapasitets- og ressurshensyn, men pasientene er likevel i gode hender. Med sin årelange erfaring innen dette feltet vet hun hva som er godt arbeid. Men kunne hun tenke seg CEREC og dermed eventuelt også frese tenner selv?
– Jeg brukte CEREC der jeg var før, men jeg har ikke tenkt på det til den nye klinikken. Kanskje i fremtiden?
Sikkert synes iallfall at Mahsa Rashidi og Bærum Tannhelses pasienter er i gode hender. Utstyret og kompetansen er udiskutabel. Det er bare å gratulere!
Bærum Tannhelse er helt nyåpnet og kan følgelig tilby mange gode åpningstilbud.