Skip to main content
Til toppen
Bli totalkunde og få en rekke goder og fordeler. Les mer!
En hund etter CEREC

Tid for familiebilde. Fra venstre mot høyre ser vi CEREC, Ingvild, CEREC og Truls Gulling.

En hund etter CEREC

Møt tannlegeekteparet Truls og Ingvild Gulling – og en Welsh Springer Spaniel ved navn CEREC!

Tekst og foto: Erik Valebrokk

- Det tok oss cirka tre sekunder å bli enige om navnet, sier Truls og Ingvild Gulling på Lillehammer nærmest i kor. De er praktisk talt CEREC-tilhengere av legning, og ser ikke for seg et liv uten – hverken hund eller system.

For alle som leser dette og av en eller annen grunn ikke vet hva CEREC er, nevner vi mer enn gjerne at det er et system for digital skanning og fremstilling av protetikk. I stedet for å benytte en spade fylt med silikonmasse som pasienten må bite ned i, føres et lite digitalt kamera over det aktuelle området og tegner et 3D-bilde som overflødiggjør en fysisk avstøpning. Dette kan så sendes direkte til en freser som i løpet av 6-7 minutter sliper til en ny krone, slik at pasienten ikke trenger å komme tilbake når den nye tannen er ferdig.

Mange tror at CEREC også eliminerer tannteknikerens rolle, men det stemmer ikke. Selv om det er enkelt nok for en allmentannlege med riktig utstyr å frese ut en enkelt krone, skal det tanntekniker til for å lage for eksempel en hel front eller en protese. 

”Fire år gamle CEREC – hunden – er ikke like imponert, og snarere lykkelig uvitende om hvorfor han heter det han gjør.” 

Men stadig flere tannleger benytter CEREC, og ekteparet Gulling har vært frelst siden de kjøpte sin første maskin i 2012.

- Jeg har nesten ikke tatt et konvensjonelt avtrykk siden, forteller Truls som var den første av de to som ble introdusert for CEREC. 

- Jeg husker det meget godt. Det var i mai 2010 at jeg fikk besøk fra Jacobsen Dental. Det kom et par karer med alt utstyret for å demonstrere det, og jeg syntes det var skikkelig imponerende. En pasient gikk hjem med et par kroner gratis den fredagen, men selv om jeg var imponert satt jeg på gjerdet en stund til. Det er en stor investering, men da vi ble to var det enklere å ta avgjørelsen, sier han. 

- Jeg var nok litt mer skeptisk i starten, men jeg forelsket meg raskt i CEREC, sier Ingvild. – Selv gamle damer på 92 blir imponert når de får se hva dette kan gjøre.

T.v: Truls med CEREC. T.h: Ingvild med CEREC

- Den våte drømmen nå er en Primescan, sier Truls om Dentsply Sironas nyeste prestisjeprodukt, kameraet som er neste generasjon i forhold til det forrige CAD/CAM-systemet Omnicam. – Jeg ser at det er problemer med leveringstiden foreløpig, og det er jo ikke akkurat gratis, men det har jeg skikkelig
lyst på.

Fire år gamle CEREC – hunden – er ikke like imponert, og snarere lykkelig uvitende om hvorfor han heter det han gjør. Men han lyder navnet. – Og han er like pliktoppfyllende som systemet, mener Truls.

”For alle som leser dette og av en eller annen grunn ikke vet hva CEREC er, nevner vi mer enn gjerne at det er et system for digital skanning og fremstilling av protetikk.”

CEREC er likevel først og fremst Ingvilds hund og er en ordentlig mammadalt. – Ingen av oss var egentlig hundemennesker før vi fikk CEREC, men jeg er nok blitt det, sier Ingvild. – Jeg trengte en kompis når jeg går på ski i skogen eller er ute og sykler, men det er ikke kjempelett å ha ham med ut bestandig. Welsh Springer Spaniels er en «leken» rase, og han kan være overalt på en gang og gjøre helt som han vil.

Ekteparet Gulling har tannlegekontor både på Lillehammer og på Fåvang. Ingvild, som er ivrig triatlonutøver, har syklet de fem milene fra Fåvang til Lillehammer for å la seg intervjue av Null Hull, og CEREC er kjempeglad for å ha mamma tilbake på plass etter en lang dag uten. 

- Han er grei nok å ha med å gjøre, men når Ingvild er i nærheten er det bare henne som får oppmerksomheten, ler Truls.

Ingvild vil gjerne ha flere hunder, men Truls er skeptisk. En ting er de likevel helt enige om: Får de en tispe, skal hun hete Sirona.

Tilbake til aktuelt >>

Lenker
Min side